Održana druga međunarodna naučna konferencija Mediji i ekonomija, pod nazivom “Etika u medijima i poslovanju”

Konferencija Mediji i ekonomija, pod nazivom Etika u medijima i ekonomiji održana je juče u prostorijama Visoke škole “Banja Luka College” i Visoke škole za menadžment u Sremskim Karlovcima, Univerziteta Union Nikola Tesla u Beogradu, a u čijem radu učestvuju poznati i priznati naučnici iz oblasti medija, ekonomije, kulture, pedagogije, prava i drugih značajnih naučnih oblasti.

Održavanjem naučne konferencije, kao što je ova, legitimiše se naučno-obrazovni i društveni značaj visokoškolskih institucija u BiH. Na ovaj način je omogućeno snažnije i neposrednije djelovanje na društvene, socijalne, kulturne i naučno-obrazovne procese.
Vrlo je važno učešće partnerskih institucija na ovoj konferenciji, a posebno nam je drago da su konferenciju prepoznali i podržali naši prijatelji iz medija i privrede, koji su danas sa nama.
Ovom skupu, potvrđen je njegov međunarodni karakter, jer su i ove godine zastupljeni naučni radnici iz brojnih zemalja, od kojih su mnogi učestvovali i prošle godine, kao što je Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rusija, Albanija, Makedonija, ali su danas prisutna i istraživanja naučnika iz Crne Gore i Italije.
Na ovogodišnjoj konferenciji, izloženo je ukupno 31 rad koji su prošli slijepe recenzije, te dobili adekvatne ocjene i potrebne klasifikacije sačinjeni su u Zborniku radova koji je izašao iz štampe.
Organizovanjem ove konferencije, željeli smo da pokažemo spremnost da odgovorno ponesemo i damo svoj, doprinos unapređenju etičkih normi, uređenosti, organizovanosti i poslovnosti, ali i pretpostavke sigurnosti.
Upravo zbog karaktera ovog naučnog skupa, njegove usmjerenosti, brojnosti učesnika, širine problematike cijenimo da će se učiniti važan korak u podržavanju i istraživanju ovog sveprisutnog problema – etike. Posebno zbog toga, što se sve više udaljavamo od standarda normiranosti privrede i njenog poslovanja u razvijenijim tržišnim zemljama, a daleko smo i od standarda poslovne i medijske etike.
Nesumnjivo je da će baš ovakva konferencija umnogome doprinijeti buđenju interesovanja, nastavljanju započetih istraživanja i onoga što će iz raznih razloga ovoga puta izostati. Ovo je u današnjim prilikama najprimjereniji i najproduktivniji podsticaj istraživanja oblasti etike u svim njenim primjenjenim segmentima.
Opredijeljeni smo na dugoročno održavanje Konferencije Mediji i ekonomija prije svega jer smo svjesni da je nauka, ali i saradnja nauke i privrede, uz podršku medija pokretačka snaga i da bez njih nema napretka u društvu, te da se mora čuti glas naučnih radnika u BiH.
Zbog toga, ističemo značaj konferencije koja osim naučnog karaktera, ima praktičnu i edukativnu dimenziju, jer su danas sa nama i naši sadašnji i svršeni studenti, što nam daje sigurnost za dalje održavanje konferencije i akademsko i naučno preispitivanje i istraživanje. Zbog toga, mogu da najavim da je tema MES 2017 “Medijska i finansijska pismenost”.
Zaključeno je da će ovakva konferencija nesumnjivo doprinijeti buđenju interesovanja, nastavljanju započetih istraživanja i onoga što je iz raznih razloga ovoga puta izosalo. Ovo je u današnjim prilikama najprimjereniji i najproduktivniji podsticaj istraživanja oblasti etike u svim njenim primjenjenim segmentima.

Predsjednik OO MES 2016,
Doc. dr Svetlana Dušanić Gačić

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.